Linas liv i limbo

Direktlänk till inlägg 18 juli 2011

Vårt berikade liv

Av Lina - 18 juli 2011 23:30

Här kommer lite torra fakta: Idag var den sjätte dagen helt utan mat i knappen för Signe.


I runda slängar två dagar efter att vi slutat knappmata på natten var det som om hon lade in en helt ny växel. Jag vågar nästan inte skriva det men, det känns bra just nu. Riktigt bra.


Ekologisk barnmat på burk, ris och biff stroganoff. Det är det som gäller nu för tiden. Det, messmör, mörk choklad och Nutella så klart. De sista tre är svåra att slå, men som tur är minskar intaget av sötsaker sakta men säkert i proportion till den ”riktiga” maten.


Barnmaten berikar jag med smör och även med sondmat så att den blir lite lösare i konsistensen. När jag gör gröt så gör jag den med sondnäring som bas istället för vatten. Vattnet hon dricker berikas med ett lättlösligt energipulver och ibland även med fruktsocker. Hon äter den mesta av maten med en pytteliten tesked som vi matar med. De senaste dagarna har det även funkat bättre och bättre med vanliga matningsskedar för barn och hon har dessutom börjat ta den lilla teskeden till munnen på egen hand. Messmöret äter hon som bekant direkt ur tuben eller så drar vi upp det i en liten spruta som är mer ”pricksäker” än tuben.


När det gäller vätska så gillar hon vattnet bäst och dricker mellan två och tre deciliter av det varje dag. Välling, som i själva verket är sondmat eftersom det är mer energirikt än vanlig välling, funkar ibland men inte alltid. Mellan 50 och 150 milliliter av det slinker hur som helst ner varje dag.


Dagens protokoll över matintaget lyder på ett ungefär som följer:


Frukost: ½ dl ris och biff stroganoff. 1 msk messmör. En bit bröd. 50 ml vatten.

Lunch: ½ dl ris och biff stroganoff. 2 tsk messmör. 3 msk katrinplommonpuré. 30 ml vatten. Smakade på pannkaka.

Mellanmål: ½ dl gröt. 30 ml välling. 2 tsk messmör.

Middag: ½ dl ris och biff stroganoff . 1 msk katrinplommonpuré. 2 msk nutella. Över 100 ml vatten.

Kvällsmat: Smakade på potatisgratäng och bearnaisesås, 1 tsk. 30 ml välling.


När vi började sondavvänjningen för strax över en månad sedan åt Signe ungefär en tesked mat en bra dag. Till det drack hon 10 milliliter vatten. En total matmängd på runt 15 milliliter med andra ord. Idag åt och drack hon över 600.


Det är helt otroligt och jag är så glad och så rädd. Rädd för bakslag. Rädd att vi ska behöva plocka fram matningspumpen igen. Vi plockade bort den från köket häromdagen, men vågade inte packa ner den ordentligt utan lade den lite provisoriskt i en garderob. Må den ligga där och ruttna. (I alla fall tills vi torkar rent den, packar ner den prydligt och ordentligt i lådan den kom i och lämnar tillbaka den till sjukhuset tillsammans med låda efter låda med slangar och påsar och sprutor och allsköns sondskit!) Vårt nya sondfria liv känns så normalt, så vanligt, så alldagligt ospännande och okonstigt. Precis som jag vill ha det. Låt det förbli så.


 
 
Ingen bild

Stina

19 juli 2011 07:16

Fantastiskt att läsa! Vad bra att ni stod på er och testade den tyska metoden. Nog måste den svenska sjukvården ta sig en funderare hur man ska handskas med matvägrande "sondbarn".

 
Karin

Karin

19 juli 2011 08:13

Härliga nyheter!

Ella's kitchen gör mat som är på "tub" för att barnen ska kunna pressa ut det själva. Lite som en messmörstub. De har mellanmål och annat gott, som smoothies osv. Kanske kan funka för Signe?

Gustaf älskar det!

http://handins.blogspot.com

 
qi

qi

19 juli 2011 09:28

Hej Lina! Jag blir så glad av att läsa om hur bra det går för er med Signe och maten! Har följt din blogg i ett år nu och läst om ert kämpande. Ni är värda all framgång!
Hälsningar qi (Kerstin)

http://hqi-izaella.blogspot.com

 
Ingen bild

Sonja o Martin

19 juli 2011 20:34

Hej Lina!
Härligt o läsa om hur mycket mer hon äter nu än för bara en månad sen. Du ska se att det kommer att fortsätta så här nu, när hon fått smak på riktig mat. Signe är en helt underbar liten tjej, med helt underbara två föräldrar o en härlig storebror. Love U . Kramisar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 24 december 2013 22:38

En hälsning från den alltid så lyckade, svala bloggfamiljen med genomglada, vackra barn och ett grundmurat kärleksfullt föräldraförhållande.   ...................................   Ja.... och så en från familjen som inledde julen med magsj...

Av Lina - 15 december 2013 23:51

Förra veckan var vi inne på en second hand-butik. Jag såg en fin tomtedräkt som skulle kunna passa en snartsjuåring och frågade Alvin om han ville vara utklädd på lusse. Det ville han, men inte till tomte. Han ville vara lucia. Jag sa okej och slog f...

Av Lina - 15 december 2013 22:28


För er som läste om vårt löparinitiativ kopplat till Musikhjälpen 2013 och tyckte att det var en bra grej - så här gick det. Eller, sprang det snarare...     TACK alla ni som bidrog. Ni ger mig hopp om mänskligheten. ...

Av Lina - 15 december 2013 22:02

Lucka #12: Tre kilometers promenad. Lucka #13: Tjugo meter lussetåg. (Okej jag hann inte träna under en dag då jag var extra tidigt på jobbet för att fixa lussefirande, jobbade, åkte hem tidigt för att hinna hämta på dagis och skola, handla och pre...

Av Lina - 11 december 2013 23:09


http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/lonesome-runners?sent=success En mil. 44 varv. Hittills över 11 000 kr i bössan. Trött och nöjd.   ...

Ovido - Quiz & Flashcards